Cròniques insubmises

La guerra com a causa dels atemptats

Pere Ortega, Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Després dels atemptats ocorreguts a Barcelona i Cambrils el 17 d'agost s'han produït múltiples interpretacions, les més grolleres relacionen els atemptats amb l'Islam i el món àrab en haver estat reivindicats per Daesh. Ningú, que jo sàpiga, ha esmentat que eren uns joves catalans de Ripoll (alguns escrivien i parlaven el català), eludint la seva religió i orígens familiars. Aquest tipus d'anàlisi vol dir que hi ha una càrrega pejorativa negativa cap al món musulmà que desgraciadament indueix a la islamofòbia.

Si analitzem la reacció de la comunitat musulmana després dels atemptats, tant a Barcelona, ​​Cambrils, Ripoll com en els atemptats que han tingut lloc en altres ciutats europees en els últims temps, la comunitat musulmana sempre ha estat la primera a condemnar els atacs i als grups, que en nom de l'Islam els han comès, i deixant molt clar que els seus autors no havien associar-se amb l'Islam, ja que representaven una aberració de la seva religió.

Les causes que motiven aquests atemptats s'han de buscar fora de la religió, ja que aquesta és només utilitzada com subterfugi per les seves instigadors. Darrere d'un atemptat terrorista sempre hi ha una causa política i això hauria d'induir els analistes a intentar explicar-la. El terrorisme quan ataca de forma indiscriminada a civils sempre ha estat vinculat a moviments nacionalistes, revolucionaris o contra revolucionaris, a l'Estat (quan el practica), a més d'estar i sempre en totes les guerres. Llavors, hauríem de pensar quines són les causes que mouen a Daesh o Al-Qaida i els grups que actuen en el seu nom, que darrere de cercar objectius polítics, la creació d'un califat o l'expulsió de "infidels" dels seus territoris, potser també estan motivats per altres causes.

A la manifestació del dissabte 26 d'agost a Barcelona de rebuig als atemptats, una de les pancartes deia "Les vostres guerres, els nostres morts" que venia a denunciar la vinculació de l'Estat espanyol en les guerres i ocupacions militars a l'Afganistan, l'Iraq i Líbia. Denuncia que vinculava els atemptats de Barcelona i Cambrils amb l'anomenada "Guerra contra el terrorisme" iniciada en el seu dia per George Bush jr des dels EUA i els seus aliats, entre d'altres Espanya i que avui té les seves seqüeles a Síria i Iemen.

Una altra de les denúncies presents a la manifestació de Barcelona va ser l'exhibició de múltiples banderoles on es denunciava la vendes d'armes de l'Estat espanyol a l'Aràbia Saudita i altres països de l'Orient Mitjà. Armes que bé podrien haver estat utilitzades pels diversos grups que actuen en les guerres que es lliuren a Síria i Iemen, entre ells el mateix Daesh. En els últims deu anys, del 2007 al 2016, Espanya ha exportat a l'Aràbia Saudita per valor de 1.409 milions ia països de l'Orient Mitjà com Emirats Àrabs Reunits, Egipte, Oman, l'Iraq, Bahrain, Jordània, Qatar, Israel, Kuwait i Turquia ( que tot i ser un país europeu està plenament implicat en la guerra de Síria), per un import de 4.233 milions en aquests deu anys. Bona part d'aquests països estan implicats en la guerra de Síria i Aràbia Saudita, a més, bombardejant Iemen.

Per tant, entre les causes que motiven atemptar a Barcelona i Cambrils i en altres països europeus, es troben les guerres que, amb el seu horror i patiment han desencadenat EUA i els seus aliats europeus a l'Orient Mitjà. Llavors, tampoc ha de sorprendre tant la resposta jihadista d'atacar indiscriminadament als països que van donar el seu suport a la guerra contra ells.

És hora d'invertir el camí iniciat el 2001 que va incendiar Orient Mitjà i que ens han portat aquests llots. No és tasca fàcil però no hi ha altra sortida. La construcció de la pau és sempre una tasca a llarg termini, que s'ha d'implementar diàriament, de manera pacient, amb diàleg, de compartir, de cooperació, de respecte mutu, de drets humans.

Más Noticias