Fora de joc

Eficàcia privada i 'Amakudaris'

Convé aplaudir l’acte d’homenatge a les víctimes del tsunami i de solidaritat amb el Japó celebrat la Diada de Sant Jordi a la façana de la Sagrada Família. Un acte sobri, emotiu i amb un més que meritori parlament en japonès del president de la Generalitat. El desastre de les centrals nuclears de Fuku­shima planteja molts interrogants sobre el desenvolupament de l’energia nuclear però també sobre la superioritat de les empreses privades.
La Tokyo Electric Power (Tepco) és una de les principals empreses japoneses, que subministra el 40% de l’electricitat del país, ben connectada amb el poder polític a través dels amakudaris (‘caiguts del cel’), els polítics i alts funcionaris que troben una jubilació daurada en les empreses amb les quals van tenir relació i complicitat. Això que el Govern de Mas ha posat de moda amb l’anglicisme business friendly. Un dels casos més recents d’aquests amakudaris és el de Toru Ishida, exdirector de l’Agència d’Energia –que determina la política nuclear japonesa–, que es va incorporar a Tepco tot just el mes de gener passat. El mateix portaveu del Govern nipó, Yukio Edano, ha considerat aquesta pràctica habitual d’inacceptable
socialment.

Més enllà de l’emplaçament i l’estalvi en mesures de seguretat, la gestió de l’accident de Fukushima ha estat alliçonadora tant de la cobdícia com de la ineficàcia de l’empresa privada. El Govern japonès ha denunciat públicament la paràlisi de l’empresa durant les primeres 24 hores, incapaç de prendre decisions davant l’absència del país dels seus principals executius, i de prioritzar el futur dels reactors
–la inversió econòmica– a la seguretat. Així mateix, la gestió informativa de Tepco ha aconseguit treure de polleguera fins i tot el mateix Govern amic, la premsa mesella i els ciutadans submisos.
Hi ha coses massa perilloses per deixar-les a mans de l’afany de lucre legítim de l’empresa privada. I no em refereixo a l’energia nuclear, que, a hores d’ara, ja se li ha passat l’arròs, sinó al sistema financer. Després del tsunami financer del 2008 s’hauria hagut de nacionalitzar la banca i condemnar a la presó els seus principals responsables.

Más Noticias