Fora de joc

Espais de memòria

Recordo el doctor Josep Bonifaci, amb el bastó i la boina calada, que arribava de bracet de Napoleó Víctor Figuerola a la sala de reunions. Malgrat passar dels noranta, el doctor Bonifaci no se’n perdia cap ni una, de reunió, com a membre d’honor del Comitè Central del PSUC. S’asseia a la primera fila, al costat de Reis Bertral, amb la qual havien confluït en la fundació del PSUC des del nacionalisme radical.
Josep Bonifaci va néixer l’any 1895 a Llimiana, al Pallars Jussà, dins d’una nissaga de metges rurals. Bonifaci va seguir la professió familiar, però va decidir viure a Barcelona i fer de metge a l’Hospital de Sant Pau. De la mà del doctor Jaume Aiguadé va ingressar al Sindicat de Metges i a Estat Català. Al final de la dictadura de Primo de Rivera, quan Aiguadé va ser empresonat, es va fer càrrec de la direcció d’Estat Català a Catalunya en contacte amb Francesc Macià, que residia a Brussel·les.

Durant la Guerra Civil va ser secretari regional de la Federació Sanitària de la UGT i vicepresident del Sindicat de Metges d’Espanya. Josep Moix, ministre de Treball del govern Negrín, el va nomenar director d’Assistència Social. El 1939 va acompanyar José Díaz, secretari general del PCE, a Moscou, malalt d’un càncer d’estómac. Va ser el metge dels principals dirigents comunistes, espanyols i catalans, i l’any 1948 el van destinar a l’Hospital Varsòvia de Tolosa de Llenguadoc, que tenia cura dels exiliats republicans i espanyols amb el suport d’organitzacions humanitàries nord-americanes, principalment del Walter B. Cannon Memorial.
Avui, a les set de la tarda, al Museu d’Història de Catalunya, es presenta el llibre Exili, medicina i filantropia. L’Hospital Varsòvia de Tolosa de Llenguadoc (1944-1950), editat per l’editorial Afers, que ve acompanyat d’un devedé amb el film Spain in Exile, subtitulat en català, castellà i francès, i una còpia de la revista Anales del Hospital Varsovia, que es va publicar entre els anys 1948 i 1950. Rodat l’any 1946, el film inèdit Spain in Exile retrata per al públic nord-americà les condicions de vida dels republicans espanyols des dels camps de refugiats del 1939 fins a la seva sortida dels camps nazis.

Más Noticias