Fora de joc

'Indepes' en la intimitat

El llenguatge de la política catalana s’ha impregnat de metàfores i de símils sobre les relacions de parella (matrimoni, que dirien els clàssics). En aquest sentit, parlamentaven aquesta setmana el conseller Andreu Mas-Colell i la diputada Rocío Martínez-Sampere. La diputada socialista intentava burxar en la nafra de les relacions entre els governs de la Generalitat i l’espanyol tot dient que "és esquizofrènic dir-li a la teva parella que et vols separar i, al mateix temps, dir-li que l’estimes amb bogeria". L’antic professor de la diputada li va respondre, amb un to aspre i arrogant, que "perquè funcioni un matrimoni, cada part ha d’actuar amb certa independència".
Malgrat les conviccions (polítiques i morals) d’Unió, representants destacats del pinyol dur de Convergència Democràtica (Oriol Pujol, Francesc Homs i Felip Puig) fan manetes, d’amagat del PP, amb la cúpula d’ERC (Oriol Junqueras, Joan Puigcercós i Anna Simó) a l’Hotel Berna de Barcelona i en un espai més discret de la zona alta de la Diagonal. En aquestes trobades amb un cert regust de clandestinitat, intenses i fugisseres, els convergents es despullen de les servituds del poder i es deixen anar pel pendent del sobiranisme ardent fins a abraçar amb força l’independentisme compartit jurant, amb els quatre dits de la mà dreta ben estirats, el seu compromís ferm i inequívoc de construir l’Estat propi.

En aquesta intimitat còmplice, els convergents expliquen a cau d’orella dels republicans que el seu matrimoni amb el PP no és fruit de l’amor sinó de l’interès (del país, per decomptat!). Ara, al bell mig de la maror, no és el moment de partir peres amb el PP i, encara menys, amb el Govern espanyol. Quan aconsegueixin la separació de béns, podran exercir el dret a decidir i, aleshores, ja poden pujar de peus, demanaran el divorci i podran passejar de bracet a la llum del sol per la plaça de Sant Jaume.
Els republicans, però, haurien de saber que els senyors no acostumen a casar-se amb les seves amants. En el millor dels casos, els posen un piset i les mantenen, que amb els desnonaments que hi ha en el món de la política, de segur que tampoc no és una opció a menystenir.

Más Noticias