Fora de joc

El PP vol la supressió del Memorial Democràtic

El primer article signat per Mariano Rajoy, en qualitat de president del Govern, ha estat amb motiu de la mort de Manuel Fraga. Si Carlos Arias Navarro va somicar allò de "Españoles, Franco ha muerto", ara Mariano Rajoy el ressuscita amb un missatge sense embuts i contundent: "Españoles, el antifranquismo ha muerto". De fet, aquest va ser el titular que va oferir Rajoy en una entrevista després de la majoria absoluta de José María Aznar l’any 2000.
El president del Govern finalitza el seu panegíric amb el convenciment de la generositat amb la qual Manuel Fraga serà jutjat per la història. La feina dels historiadors no és la de jutjar sinó explicar. Una altra cosa és que la memòria pública del present cregui que Fraga es mereixi el reconeixement com a gran estadista i pare de la democràcia
espanyola.

El problema, doncs, no és de judici històric sinó d’opció política. En tot cas, és molt difícil mantenir històricament l’atribució que li fa Mariano Rajoy de la seva "tasca pionera que va fer en pro del pluralisme i democràcia a través d’aquell embrió de llibertats que van ser les associacions polítiques". Primer, qui va defensar la llei d’associacions polítiques va ser Adolfo Suárez, com a ministre del Movimiento, i, segon, la naturalesa política de les associacions era l’antítesi del pluralisme i de la democràcia. Així mateix, ens deixa bocabadats l’afirmació del ministre Jorge Fernández Díaz, que procedeix políticament de la UCD, del paper històric de Fraga en la consolidació d’una opció política de centre durant la Transició.
Fa mal als ulls, com va pregonar una eurodiputada liberal britànica, veure el nom de Václav Havel associat al de Manuel Fraga en l’acte d’homenatge del Parlament Europeu. I per què no dir-ho? Costa d’empassar el condol del Govern de la Generalitat. La majoria dels catalans ens hauríem sentit més identificats en la nota del conseller Lluís Recoder, que recordava que Fraga era més mereixedor de retrets que de lloances.
La pregunta ara és si CiU acceptarà l’esmena pressupostària del PP que fa desaparèixer de facto el Memorial Democràtic, de la mateixa manera que les armes tornen al Castell de Montjuïc.

Más Noticias