Fora de joc

"Primum vivere, després filosofare"

De Mariano Rajoy només sabem, off the record, com sempre, que, malgrat "fer el que s’ha de fer", viu en l’embolic. De la roda de premsa del president de la Generalitat al Palau de la Moncloa ens ha quedat clar que té un embolic amb el PP (i més que un embolic fugisser al Parlament). La sintonia personal és bona i la política, també. Discrepen, això sí, en la identitat. Mentre Rajoy (i la ponència del proper congrés del PP) aposten per la gran nació espanyola (que recorda allò d’Una, Grande y Libre), Artur Mas (i la ponència del proper congrés de CDC) no posen límits a l’ambició nacional catalana.

Tot amb tot, ara no és temps de Jocs Florals sinó de fer la viu-viu. És a dir (i en paraules de Mas): "Primun vivere, després filosofare". En aquest sentit, Rajoy va marcar l’agenda de l’entrevista i el president de la Generalitat li va deixar per escrit en alemany (en un exemplar del Frankfurter Allgemeine Zeitung) què vol ser quan sigui gran. Mas va aprofitar l’avinentesa, a la roda de premsa, per vindicar-se com a vicepresident de l’àrea econòmica del Govern de l’Estat. No tan sols va oferir el seu suport a les properes reformes financera i laboral, sinó que va esperonar a aprofundir les polítiques d’austeritat fiscal arreu d’Espanya. Fins i tot va acceptar el paper de portaveu oficiós de Rajoy anunciant la impossibilitat de complir els compromisos de reducció del dèficit públic en el conjunt de les administracions públiques espanyoles. A la vicepresidenta Sáenz de Santamaría se li ha girat més feina per continuar entabanant els mercats.
Costa de creure que el president del Govern espanyol i el president de la Generalitat no parlessin de la hipotètica fusió entre CaixaBank i Bankia, el gran tema d’actualitat que afecta de ple l’encaix de Catalunya dins Espanya. Des de l’Estat ningú nega el lideratge de l’entitat financera catalana mentre sigui una operació en clau espanyola i no per fer volar més coloms, com ha passat amb el cas de Spanair. Més o menys com ha passat en la lluita pel poder dins de Repsol, on finalment s’ha imposat Antoni Brufau a Luis del Rivero (expresident de Sacyr), amb La Caixa com a accionista de referència.

Más Noticias