Fora de joc

El joc de la gallina entre Merkel i Europa

A punt de complir 93 anys i en cadira de rodes, l’excanceller alemany Helmut Schmidt va voler intervenir fa uns dies en el congrés del SPD per alçar la veu contra "l’esperit fatxenda alemany" pregonat per Merkel i vindicar el compromís del seu país en la construcció d’una Europa unida i solidària sense cap tipus de recança ni voluntat hegemònica, ni tan sols com a primus inter pares. En el mateix sentit, un altre excanceller socialdemòcrata, Gerhard Schröder, publicava un article encara no fa dos mesos en què advertia que "Alemanya no havia de tancar-se en el seu ego nacional" i apostava per l’emissió d’eurobons per estimular el creixement econòmic.

Merkel no juga tan sols de catxa en un pòquer d’alt risc (tothom pensa que, quan hagi imposat els seus criteris, cedirà i aprovarà la impressió de bitllets), sinó que també juga en un altre joc encara més perillós conegut com el joc del gallina, en què dos automobilistes que viatgen a tota velocitat pel mateix carril i en sentit oposat es proposen guanyar posant la por al cos de l’altre fins que algú no aguanta la pressió i dóna un cop de volant i surt de la via. El perdedor és el gallina. Tanmateix, si tots dos volen ser galls i ningú gallina pot acabar amb un xoc frontal amb la probabilitat que tots dos perdin la vida. Així va començar la Gran Guerra europea ara fa gairebé cent anys.
Schmidt, en el seu discurs d’una hora, llargament aplaudit, va posar el dit a l’ull quan va afirmar que els excedents d’exportació alemanys són en realitat el dèficit d’altres països europeus. En aquest sentit, intentar fermar-los curt amb una política d’austeritat fiscal és injust i, sobretot, inútil perquè facin front al deute públic (i privat). El malson de la hiperinflació alemanya dels anys vint, en paraules sàvies i encertades del vell canceller, ens fa ignorar que l’euro, en deu anys de vida, ha estat més estable que el marc alemany i, no cal dir-ho, que el dòlar.

Más Noticias