Fora de joc

Consultes electorals, consultes ciutadanes

El sentiment populista bandeja la raó democràtica. D’una banda, el Govern Mas aprova una Llei de Consultes, sense caràcter jurídic vinculant, amb l’objectiu, manifestat sense embuts pel portaveu Francesc Homs, d’exercir el dret a decidir en la transició nacional plantejada pel president. De l’altra, el Parlament aprova les anomenades lleis òmnibus, que esmenen d’una tacada, sense gairebé debat ni consulta ciutadana, la tasca legislativa dels governs catalanistes i d’esquerres (i, en alguns casos, del president Jordi Pujol) i deixen fora de joc les minories parlamentàries dels òrgans de govern d’organismes i entitats públiques, des de TV3 i Catalunya Ràdio fins al Memorial Democràtic.
Convé recordar que la democràcia no és tan sols el govern de la majoria sinó el respecte de les minories, així com la participació ciutadana no és el plebiscit de la voluntat del Govern sinó la possibilitat de reorientar l’acció de govern en aspectes concrets i singulars a través dels mecanismes previstos per les lleis, els consells de participació establerts i, si s’escau, tal com preveu l’article 122 del nou Estatut, el vot ciutadà.

El Govern de la Generalitat no hauria de suplantar l’agitprop de la societat civil, ni tampoc utilitzar la Llei de Consultes com un instrument de confrontació institucional. Si creu que els catalans (els del padró) tenen el dret de pronunciar-se sobre la independència política o fiscal del país, primer hauria de pactar amb l’Estat la pregunta i la convocatòria d’un
referèndum.
De moment, les consultes ciutadanes s’haurien d’engegar amb propostes concretes sobre les quals tinguem competència i amb una voluntat palesa de respectar el resultat. A tall d’exemple, els ciutadans de Catalunya haurien de poder dir-hi la seva sobre la Llei Electoral (amb la limitació de mandats inclosa), la reforma i simplificació dels diferents nivells de l’Administració, el copagament sanitari, la sisena hora en les escoles públiques, el manteniment dels correbous, el trasllat de les festes laborals, l’ampliació dels horaris comercials, l’energia nuclear, la privatització de l’aigua, la supressió dels anuncis de prostitució en els diaris, etcètera.

Más Noticias