Fora de joc

Dreta catalana i dreta espanyola

Després del vot negatiu de CiU a la investidura de Mariano Rajoy, amb els escarafalls corresponents d’Alícia Sánchez-Camacho, el PP ha fet quadrar els nacionalistes catalans en la primera sessió del Congrés dels Diputats. Els vots de CiU no eren imprescindibles però sí necessaris per fer costat al PP i, d’aquesta manera, certificar la parella de fet de la dreta catalana i espanyola i deixar fins a la propera campanya electoral la teoria de la geometria variable.
Duran i Lleida s’ha estalviat aquest calze i el diputat Sánchez Llibre (amb il·lusió!) ha aconseguit fer tremolar la definició de coherència del diccionari votant a favor del que està en contra. No tan sols de l’augment de l’IRPF, sinó també de l’IBI, tal com ha criticat l’alcalde Trias, i, sobretot, del manteniment d’una cultura subsidiària (tan criticada per Duran i Lleida en campanya) per no espantar l’electorat andalús cridat a les urnes el proper 25 de març.

La dreta catalana i l’espanyola carreguen els neulers de les retallades i de l’augment dels impostos i taxes en el forat deixat pels governs anteriors. Encara bo que hi ha interventors i que el traspàs de poders ha estat impecable! En tot cas, a l’Ajuntament de Barcelona, el que reconeix l’alcalde Trias és que la Generalitat els deu 200 milions (130 acumulats en aquest primers sis mesos de mandat de CiU), una xifra gens menyspreable, gairebé com el pressupost de l’Hospitalet del Llobregat. D’aquí que el periodista Carles Cols provoqués amb un titular cridaner: "Barcelonins, Catalunya ens roba!".
Tot amb tot, el lema més escaient seria: "Catalans, la Generalitat ens roba", ja que, segons càlculs de la Federació de Municipis de Catalunya, realitzats mesos enrere, el deute de la Generalitat amb els ajuntaments puja a 500 milions. Aquests dies el mateix Govern ha reconegut que deu –i no pot pagar per problemes de tresoreria– 113 milions en concepte de subvencions a les llars d’infants i les escoles de música i arts. El problema greu, però, no és de tresoreria, sinó la reducció de les subvencions que obliguen a augmentar l’aportació municipal i de les famílies. Moltes escoles poden arribar a tancar.

Más Noticias