Altrament

Un exèrcit per a internet

El president Barack Obama ha nomenat el general Keith Alexander cap de la nova oficina del Pentàgon encarregada de defensar els Estats Units davant d’un possible atac a internet. Es tracta d’una mena de cibercomandament per lluitar contra enemics desconeguts del món virtual; o no tan desconeguts, perquè el Pentàgon ha identificat 140 organitzacions d’espionatge que intenten infiltrar-se en les xarxes informàtiques nord-americanes.
El general Alexander va explicar en el seu discurs de presa de possessió que el sistema informàtic del Pentàgon es prova 250.000 vegades cada hora o, dit d’una altra manera, 6 milions de vegades cada dia.

L’any passat, el secretari de Defensa, Robert Gates, ja havia considerat internet el cinquè camp d’operacions militars, juntament amb la terra, el mar, l’aire i l’espai, i tot apuntava a alguna mena d’acció en aquest sentit. El que no es preveia era que no hi hagués cap mena de debat públic o parlamentari sobre aquest tema, i potser per això aquest nomenament ha provocat, especialment en els internautes, el sentiment que podria ser el primer pas per destruir la independència de la xarxa.
Ho podran aconseguir? Esperem que no, com no ho ha aconseguit l’exèrcit de més de 30.000 efectius que formen l’anomenat Gran Escut Daurat de la Xina, que vigila la xarxa d’internet i tanca o bloqueja els llocs que considera perillosos, ni tampoc els intents de control de  països com Rússia, l’Índia, els Emirats Àrabs o l’Aràbia Saudita, per citar els exemples més coneguts.
En tot cas, aquesta iniciativa del govern dels Estats Units obre un nou capítol, no precisament positiu però tampoc inesperat, tant de la història de la guerra com de la història d’internet.

Más Noticias