Fora de joc

Vicens Vives, historiador i polític

Demà, a la facultat de Geo­grafia i Història de la Universitat de Barcelona organitza un acte commemoratiu en el centenari del naixement de l’insigne historiador Jaume Vicens Vives, tot just en la data del cinquantenari de la seva mort. I és que, malgrat morir als cinquanta anys acabats de fer, Vicens va ser el gran renovador de la historiografia catalana i espanyola en la segona meitat del segle XX.

El famós catedràtic de la Universitat de Barcelona, deixeble del rector de la Universitat Autònoma republicana Pere Bosch Gimpera, es va saber adaptar als nous temps polítics i va esdevenir mestre de mestres i referent d’industrials i polítics. Jaume Vicens va incorporar l’empenta de l’escola francesa dels Annales, tot introduint l’economia en l’anàlisi historiogràfica, i va superar les prevencions per a l’estudi de la contemporaneïtat obrint les portes al segle XIX.
Vicens Vives va ser més que un professor universitari ben plantat i seductor, que va fer escola i va deixar una forta empremta creant infraestructures historiogràfiques tan potents com el Centre d’Estudis Històrics Internacionals (CEHI). L’autor de Notícia de Catalunya i Industrials i polítics era un agitador cultural i polític extraordinari. Va fundar l’editorial Teide i va esperonar la creació del Cercle d’Economia entre els joves "capitans de la indústria catalana". Per això demà trobarem a l’aula magna universitària, al costat d’Antoni Segura, director del CEHI, i del professor Jordi Nadal, el deixeble destacat i estudiós de la revolució industrial espanyola, el president Jordi Pujol, que sempre ha vindicat Jaume Vicens com un dels seus quatre principals referents de país.

Más Noticias