Fora de joc

La generació del TOP pren el relleu

Avui a les set de la tarda, a L’Auditori de Barcelona, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics organitza un acte vindicatiu dels milers de catalans que van passar pel Tribunal d’Ordre Públic, creat pel franquisme l’any 1963 i que va durar fins a les darreries del 1976. Desenes de milers de persones van ser processades per aquest tribunal especial per a la repressió política, radicat a Madrid, i, molt especialment, els joves treballadors de les zones industrials de Catalunya, el País Basc i Madrid.
L’acte d’avui té com a finalitat commemorar el trentè aniversari de l’associació i, d’una manera simbòlica, passar el testimoni de la generació de la postguerra a la generació dels joves que es van incorporar a la lluita contra la dictadura en les dècades dels seixanta i setanta. Fet i fet, és una bona manera de palesar que la repressió va ser una constant durant la llarga nit franquista. El TOP, però, no va suprimir els consells de guerra, que van subsistir pels casos de terrorisme i vessament de sang, com el de Salvador Puig Antich, de qui demà es complirà el trenta-setè aniversari de l’execució.

Aquesta nit no podrà prendre la paraula el metge, poeta, polític i nacionalista de pedra picada Joan Colomines, traspassat recentment i que fou el primer president de l’entitat. Però sí l’advocat laboralista i defensor davant del TOP Francesc Casares.
El manifest que es llegirà avui es titula Memòria i justícia: contra la impunitat i l’oblit. Caldria afegir, un cop més, la necessitat de polítiques públiques de memòria, que van ser la gran reivindicació de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics en l’acte celebrat l’any 2002 al Liceu.

Más Noticias