Fora de joc

Principis que poden canviar

Madrid ha passat el testimoni a Rio de Janeiro de la JMJ (Jornada Mundial de la Joventut) organitzada per l’Església catòlica. El Brasil està de moda i esdevindrà l’epicentre dels grans esdeveniments de masses i mediàtics dels anys vinents, esportius, per descomptat. L’esport, convé dir-ho, s’ha convertit en la religió del segle XXI, tal com ho va ser la política al segle passat. Així doncs, el Vaticà avança la propera JMJ al 2013 per no coincidir amb el Mundial de futbol del 2014. Convé recordar, així mateix, que Rio de Janeiro és la seu dels Jocs Olímpics del 2016, que, ai las!, volia organitzar Madrid. Benet XVI està preocupat per la reculada catòlica al Brasil davant l’empenta de les esglésies evangèliques i no ho tindrà fàcil d’engrescar la parròquia amb l’exigència als joves d’arribar verges al matrimoni (els homes també?) i de rebuig al preservatiu.

Les mobilitzacions massives de catòlics vénen de lluny i tot sovint s’han aixoplugat sota les celebracions dels congressos eucarístics, com ara el de Barcelona del 1952 i que la veu popular va batejar encertadament com l’Olimpíada de l’Hòstia. De fet, a Madrid, a la missa celebrada a Cuatro Vientos, es van quedar 600.000 hòsties sense repartir per culpa del mal temps. Bé, l’Església catòlica té tot el dret de celebrar les trobades que vulgui, però no cal que ho faci amb l’argument del (hipotètic) benefici econòmic (cent milions) per justificar els patrocinis i ajuts públics rebuts. La Confederació de Comerç de Madrid diu que la repercussió ha estat mínima i els hotelers xifren l’ocupació en el 70%, lluny del 100% que, cada any, omple durant quatre nits la celebració de l’Orgull Gay.
El benefici espiritual més important ha estat l’aixecament de l’excomunió decretada, amb el vistiplau papal, per Rouco Varela per als penedits d’haver avortat o d’afavorir l’avortament. Benvingut el perdó! Però a més d’un creient li semblarà que el fan combregar amb rodes de molí i els que no ho som esperem que mai més ens anomenin assassins. Com diu el teòleg Juan José Tamayo, sembla cosa de Groucho Marx, que afirmava que "aquests són els meus principis però si no li agraden en tinc d’altres".

Más Noticias