Fora de joc

Artur Mas: nacionalista, liberal i escocès

Els amics d’Artur Mas a Europa estan en hores baixes. Les expectatives electorals dels liberals estan per terra, sobretot a la Gran Bretanya i Alemanya, on havien aconseguit un important espai de poder amb la seva aliança amb els conservadors. A la Gran Bretanya, Nick Clegg forçava per primera vegada un govern de coalició i aconseguia visualitzar la bicefàlia amb el càrrec de viceprimer ministre. A Alemanya, Philip Rosler afegia a la seva condició de vicecanceller el poderós ministeri d’economia.
Nick Clegg està patint de valent les conseqüències de l’abraçada de l’ós de David Cameron. D’una banda, es va haver d’empassar la seva promesa electoral de no augmentar les taxes universitàries. De l’altra, va haver de criticar públicament l’aïllament de Cameron a la cimera europea del proppassat mes de desembre. I de la famosa reforma electoral, el més calent és a l’aigüera. Els liberals alemanys han anat de derrota en derrota en les eleccions celebrades en els diversos estats alemanys fins que, segons sembla, poden quedar exclosos del Parlament federal. Angela Merkel no descarta un canvi de parella en favor dels Verds.

La reunió convocada per Clegg a Londres tenia com a objectiu reforçar el seu missatge europeista davant les posicions cada cop més aïllacionistes dels conservadors. Si fa un mes David Cameron va vetar el pacte fiscal, ara ha anunciat que ho pensa fer amb la taxa Tobin o qualsevol intent de gravar el negoci
financer.
El president Artur Mas ha aprofitat l’avinentesa per prendre, amb moderació, un whisky escocès, si més no, per ofegar les penes dels seus amics liberals. Estroncada la via independentista al Quebec, per fatiga dels mateixos nacionalistes, els independentistes catalans s’emmirallen ara en el referèndum promès pel primer ministre escocès Alex Salmond. Convé recordar que Salmond, més que la independència, el que persegueix són més competències, sobretot en matèria fiscal i econòmica. De fet, no posa en qüestió el manteniment d’Isabel II com a reina dels escocesos, a l’estil dels països de la Commonwealth. I fins i tot, podria prescindir de les competències en política de Defensa i Afers Exteriors.

Más Noticias