Fora de joc

Hisenda no som tots i els rics se'n riuen

Finalment una bona notícia! El jutge ha citat a declarar Emilio Cuatrecasas com a imputat d’un presumpte frau fiscal per un import de gairebé quatre milions d’euros. El prestigiós advocat i expert fiscal, soci majoritari del bufet d’advocats més important d’Espanya, amb 1.000 advocats de plantilla, 500 col·laboradors i 23 despatxos en nou països, hauria comès fins a deu delictes contra la hisenda pública en tot tipus d’impostos (societats, patrimoni, IRPF, IVA), segons l’informe elaborat per l’Agència Tributària de la revisió dels exercicis fiscals corresponents als anys 2006, 2007 i 2008 (està oberta la investigació dels exercicis posteriors?).
Emilio Cuatrecasas és la punta de l’iceberg d’un frau fiscal punyent, i més en temps de crisi, que arriba als 16.000 milions d’euros a Catalunya, l’equivalent a l’anomenat espoli fiscal i cinc vegades l’import de les retallades del pressupost de la Generalitat del 2011. Els defraudadors no tan sols haurien d’anar a la presó, sinó ser objecte de repulsa pública i notòria en la societat civil. Fa mal veure tant patriota, espanyol o català, dipositant els seus diners en paradisos fiscals i que, malgrat això, les institucions públiques encara els riguin les gràcies.

Esperem que ben aviat el senyor Cuatrecasas es pugui defensar davant els tribunals i no calgui esperar 12 anys com ha passat recentment amb els imputats (i condemnats) de la trama d’empresaris i assessors fiscals que subornaven inspectors d’hisenda a canvi de liquidacions favorables. El que ens temem és que, malgrat la condemna, com en el cas esmentat, no s’haurà de rehabilitar dins de la presó.
Una voluntat ferma en la lluita contra el frau fiscal passaria, més enllà d’augmentar els recursos de l’Agència Tributària i prioritzar la inspecció de les grans fortunes i de les grans empreses (també d’aquelles persones que declaren ingressos inferiors al preu del cotxe que condueixen) per allargar, amb una finalitat preventiva, el temps de prescripció dels delictes fiscals i augmentar les penes per aquests mateixos delictes, amb l’agreujant, no cal dir-ho, per a aquells professionals del dret que es guanyen la vida com a assessors fiscals.

Más Noticias