Altrament

Tot patentat!

Fins als anys vuitanta, només les persones que patentaven alguna cosa i els seus advocats es preocupaven per la propietat intel·lectual dels invents. Però tot va canviar quan la Cort Suprema dels EUA va considerar la vida humana un invent i va permetre a l’Oficina Nord-americana de Patents patentar qüestions relacionades amb l’ésser humà. Un altre moment important va ser quan els EUA van incloure els drets de propietat intel·lectual en l’acord general de tarifes i comerç (GATT).
Les patents que estan relacionades amb la biotecnologia han provocat conflictes d’ordre ètic, ecològic, econòmic i polític. Per exemple, l’any 1988 es va patentar el primer mamífer, un ratolí amb la genètica modificada per gens humans i de pollastre degudament infectats amb la intenció d’estudiar la transmissió del càncer. El ratolí es va guanyar un nom, Ratolí Harvard, universitat on es va fer la recerca, però l’experiment va ser un fracàs. Aquesta patent, d’un abast extraordinari, va atorgar a la seva propietària, la multinacional DuPont, la propietat de qualsevol espècie animal amb la genètica modificada i portadora de gens cancerígens.

Les ovelles Tracy i Dolly també són patents biotecnològiques. Gràcies a les seves glàndules mamàries modificades amb gens humans, produeixen proteïna per a la indústria farmacèutica que va permetre a l’antic director del laboratori propietari de la patent dir que les glàndules mamàries són un gran negoci.
Fa poc m’explicaven que han volgut patentar els tractaments ayurvèdics i el ioga, però que l’escàndol generat a l’Índia va ser tan gran que no ho van gosar fer. Tot arribarà...

Más Noticias