Altrament

La follia nuclear

Fa temps que a tot el món s’alcen veus que titllen de bogeria i irresponsabilitat la construcció de centrals nuclears. El risc de construir-les sobre un terreny sísmic és molt gran, i ja no diguem en un lloc susceptible de patir els efectes d’un tsunami. Però aquests són perills extraordinaris, n’hi ha d’ordinaris, com ara els que explica de manera magistral Marcel Coderch, enginyer expert en energia, que alerta sobre Ascó i Vandellós o Cofrents i diu que "aquí no hi ha tsunamis, però, si es queden sense llum, la situació és la mateixa que a Fuku­shima".

Kevin Kelly, en el seu llibre What Technology Wants, parla del principi de precaució, segons el qual, si no hi ha proves que una tecnologia sigui segura, s’ha de prohibir, modificar o ignorar. Per il·lustrar-ho explica una anècdota d’uns pagesos xinesos que tallaven el blat amb una mena de tisores. Un missioner els va portar una dalla que podia fer en hores la feina que ells feien en dies. Van quedar meravellats. El dia següent, però, van demanar la destrucció immediata de la dalla. La comunitat s’havia reunit i va arribar a la conclusió que, si uns lladres la robaven, podrien robar tota la collita d’un camp en una sola nit. Al principi de precaució, Kelly contraposa el principi de proacció, que es fonamenta en l’anticipació, avaluació, priorització del risc i, en tot cas, no prohibir, redireccionar.
El que és veritat és que aquest greu accident de conseqüències encara desconegudes en tindrà una de segura: repensar el programa nuclear a escala mundial. Havíem oblidat Txernòbil i els plans eren uns altres. Com s’explica, si no, la cursa de les potències europees per vendre centrals nuclears a Líbia?

Más Noticias