Qui al cel escup

Quins ajuntaments volem

Ja sé que el tema comença a ser repetitiu. Però és així i és prou important per no perdre de vista la necessitat d’una reflexió a fons. En tornem a parlar i ja no ho farem més. La qüestió és: els sous dels regidors municipals. Ara que les noves corporacions estan acabant de formar-se, transcendeixen les qüestions derivades dels pressupostos assignats a l’estipendi dels elegits el maig passat. Les preguntes que cal respondre per evitar un populisme sense aturador que no farà sinó eixamplar el rebuig ciutadà cap a la classe política són senzillíssimes: ¿han de cobrar els càrrecs municipals? I si ho han de fer, ¿quin és el sou que els correspon? ¿Ha de ser un sou a l’altura de la responsabilitat? ¿I a quant es paga la responsabilitat municipal? ¿Han de donar els regidors exemple a la ciutadania i establir-se sous mileuristes? ¿Això és el que volem?
El que sembla lògic és que, per començar, si treballen a l’Ajuntament, han de cobrar. És a dir, una persona que deixa la seva feina per dedicar-se a la política professionalment ha de rebre un sou. Per tant, no és lògic que això es critiqui. Una altra cosa és, per exemple, el que ha succeït a Vallromanes, on no sols es critica el sou de la tinent d’alcalde (28.000 euros l’any per dedicació parcial) sinó el mateix fet que aquest Ajuntament es pugui permetre pagar dos sous, el de l’alcalde i el de la seva segona.

D’altra banda, sembla que això hagi d’entrar en contradicció amb el fet que els regidors d’aquest Ajuntament, la legislatura passada, es van rebaixar el sou un 5%. I no n’hi ha. Et pots abaixar el sou i alhora considerar que l’Ajuntament necessita una altra persona treballant-hi professionalment. És sumar peres amb pomes, que, segons com, va molt bé a les forces de l’oposició, sigui qui sigui.
Un altre cas és el de la Canonja, un poble de 5.600 habitants. Hi manen els socialistes, amb àmplia majoria absoluta. Han establert el tram de sous següent: alcalde, 60.000 euros l’any, quatre tinents d’alcalde, 40.000 i quatre regidors amb cartera, tots socialistes, 30.000. D’entrada, caldria demanar: ¿necessita la Canonja, de 7,32 quilòmetres quadrats, amb encara no 6.000 habitants, tants regidors a plena dedicació? No és una pregunta retòrica. És essencial perquè el ciutadà pugui comprendre la qüestió. Si li demostren que sí, no hi ha problema, tot seguit es pot començar a discutir si aquest municipi pot pagar els 340.000 euros anuals (sense dietes, no sabem si hi ha pagues dobles) de sous dels regidors. Si és que sí, en un poble amb una taxa d’atur considerable, cal explicar-ho bé. Per salut democràtica i per no donar ales a la demagògia. I, òbviament, el que no pots fer (que no és el cas) és apujar-te el sou un 50% i després, uns quants mesos més tard, fer públic que, per solidaritat, te l’abaixes un 5%. És com el botiguer que, abans de les rebaixes, apuja els preus i així pot complir la llei quan diu a les etiquetes: preu d’abans, tal, preu rebaixat, tal altre.
Quina és la solució? Que el Govern estableixi per decret els sous dels regidors? Per què no? S’evitaria, com a mínim, una gran pèrdua de temps en discussions. Podrien fer-se tres trams: una quantitat per a municipis de fins a 10.000, una altra per a fins 100.000 habitants i una darrera per als de més de 100.000. S’admeten propostes.

Más Noticias