Qui al cel escup

Ara ve Nadal, donarem la paga...

La crisi ens porta imatges inèdites i inesperades, com és ara aquesta mena d’atac d’austeritat en l’Administració. No diem pas que no estigui bé, però es nota que no hi estan acostumats perquè no saben ben bé com gestionar-ho de cara al ciutadà. Hi ha administracions que es treuen una paga extra sencera i de cop, d’altres que no ho pensen fer, unes altres que sí, però a terminis...
L’alcalde de Reus, Carles Pellicé, va descartar la setmana passada que aquest consistori suprimís la paga extra de Nadal als regidors municipals perquè, segons ell, la seva ciutat encara hi acabaria perdent: "Aquesta acció manté una certa perversitat perquè, al final, per Nadal, qui comprarà?". Home, senyor Pellicé, perversitat, perversitat... Els regidors de Reus, incloent-lo a vostè, segur que haurien comprat igual, amb paga extra o sense. I si tan preocupat està per mantenir el nivell de vendes del comerç reusenc per Nadal a base de no renunciar a la paga, almenys que es demostri: no la retingui, però obligui els regidors a fondre-se-la. Després de les vacances, en el primer ple, tothom amb els rebuts i factures a la mà. I qui no se l’hagi gastada sencera, que retorni a l’Ajuntament la quantitat pendent.

Més curiós encara va ser l’acord de l’Ajuntament del cap i casal. Els regidors i els alts càrrecs del consistori barceloní van decidir deixar de cobrar l’import equivalent a una paga extraordinària i els portaveus dels grups municipals van acordar destinar els diners a finalitats socials. Aquesta sí que és bona, ben bé com si fessin una donació, com si fessin caritat. No és això, home. La cosa és molt més seriosa. Es tracta de renunciar a una paga per tal de reforçar les finances municipals, per donar suport a uns pressupostos austers i, per tant, lluitar perquè l’activitat general de l’Ajuntament pugui continuar al mateix nivell gastant-hi menys diners. O sigui, que res de caritats ben enteses. La retallada és a benefici de la caixa general de l’Ajuntament, i punt. No cal vendre-ho millor al ciutadà. Ja ho entenem, ja ho valorem, no us amoïneu.
Aquesta rebaixa de la despesa municipal és un benefici global prou important (per exemple, pot contribuir a no dependre tant de crèdits exteriors, cosa primordial avui dia), no cal que tingui una destinació concreta. No és com el cèntim sanitari del preu de la benzina. És el que ha fet el primer ministre de Portugal, el conservador Pedro Passos Coelho, que dijous passat va anunciar, déu n’hi do, que se suprimirien les dues pagues extres a funcionaris i pensionistes (a part d’augmentar mitja hora la jornada laboral en el sector privat). Va declarar que ho feia, senzillament, per corregir el desviament pressupostari. No calia afegir-hi res. Ja n’hi havia prou.
Mentrestant, a Barcelona, atracat al port s’hi podia veure un dels iots més luxosos que mai hagin parat a casa nostra. Un membre important de la dinastia saudita regnant ens visitava. Com que li agrada el cine, en va llogar un de cèntric per veure la pel·li tot sol amb els seus amics. Diu que va exigir que aixequessin les tres primeres fileres de seients, ja que ell porta la seva pròpia butaca. A Aràbia també arriben les retallades: el iot no és de propietat! (d’acord, costa 90.000 euros diaris de lloguer, però el que importa és la voluntat). En fi, polítics rics, polítics pobres.

Más Noticias